[Crònica] Silencis, remors, cants i veus a la terra dels recordats/ [Crónica] Silencios, rumores, cantos y voces en la tierra de los recordados

CAT/ (Castellano más abajo)

El passat diumenge 18 de febrer el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (en aquesta ocasió format per Iago, Celeste, David i jo mateix) tenien prevista una sortida inquietant i estimulant a parts iguals. Els carrers, passadissos i racons en què s’organitzen els ninxos en els quals es dipositen les restes materials de les persones mortes, serien l’entorn on escoltar, enregistrar o simplement compartir els comentaris i les impressions, als peus de Montjuïc, amb la Ronda Litoral fent de barrera (física i acústica) que ens separava del port i del mar.

Primera part: l’arribada i les primeres gravacions

Fins al nostre destí ens va portar la línia 12 d’autobusos (vam pujar a la parada al davant del Teatre Apolo, al Paral·lel), en poc més de 10 minuts. El dia era assolellat i amb poc vent, un d’eixos dies de calma que ens ha brindat aquest hivern fred i plujós, el que ens va permetre afrontar l’expedició sense massa problemes. Una vegada dins el recinte, ens vam plantejar fer la passejada de manera intuïtiva sense seguir cap dels circuits que ofereix aquest particular espai dedicat a la memòria i el record d’aquells que ja no són entre els vius.

Al primer tram de la pujada, el cant dels ocells que revolotejaven entre els pins i els avets que voregen el recorregut van motivar la primera aturada. S’escoltaven amb bastant nitidesa i la remor contínua provinent de la Ronda Litoral no impedia que es poguessin identificar més d’una espècie d’ocells. Mallerengues carboneres i blaves, mosquiters, algun pit-roig, pardals, garses i alguna gavina són els més habituals.

La resta del grup va continuar l’ascensió gradual, de manera que els vaig poder atrapar… Poc després el David es va aturar per realitzar una gravació i la resta van continuar cap al costat més proper a la bocana del port. Abans d’arribar al mur que delimita el recinte, ens vam aturar a una plaça on un gafarró cantussejava el seu intricat i retorçat reclam trencant un ambient de respecte i solemnitat, també de calma i quietud ideals per l’escolta i la gravació.

20180218_123806

Des de la part alta d’aquella plaça, a la que s’accedeix per unes petites escales, es domina un paisatge amb els ninxos als peus, la carretera de pujada del mateix cementiri, alguns arbres que envolten la instal·lació, i, al darrere, la Ronda Litoral, instal·lacions industrials del port, la bocana i el mar… També els avions prenen un protagonisme considerable, atès que la ruta d’aproximació a l’aeroport de Barcelona passa al davant d’aquest punt

20180218_125718

En recompondre el grup van continuar, ara sí, fins al límit del recinte. Allà la vista és ampla i lliure d’obstacles i els sons del port es poden identificar en els moments, escassos, en els quals no hi ha cap vehicle que travessi la ronda en algun dels dos sentits. Allà vam estar una estona fent atenció als sons, inclús col·locant el palmell de les nostres mans darrere de les nostres orelles, com estirant el pavelló auditiu, per ampliar la percepció sonora dels nostres oïts.

Segona part: silencis intims.

20180218_140123

El passeig va continuar pel costat que dóna a les instal·lacions olímpiques (Estadi Olímpic i Palau Sant Jordi), allà on el soroll de la Ronda Litoral i de molts avions, no de tots, queda notablement atenuats per la presència de la mateixa muntanya. En aquella zona el silenci és més dens i únicament el pas d’algun cotxe interfereix l’apreciació del silenci en el qual algunes persones (dones soles o pocs membres d’alguna família) se submergeixen en el record o el diàleg íntim amb aquella persona o aquelles persones que no volen oblidar.

20180218_140706.jpgAlguna veu llunyana, alguna remor de cotxe, algun avió alternen entre els cants dels ocells… I mentre miro d’identificar algun d’ells, una mallerenga emplomallada em sorprèn.

 

 

Tercera Part: de la remor al silenci i les ones estacionàries

Després el passeig per aquell recés de silenci imbuït d’intimitat i emoció, de sorpresa i delit, vam posar rumb a la sortida per posar punt final a l’exploració. Abans vaig fer el que pensava seria la darrera gravació per tractar de captar el canvi que es produeix entre el costat exposat a la Ronda Litoral, el port, els avions i el que queda l’esguard de la seva influència.

Així va ser com, finalment, va concloure el meu passeig pel Cementiri de Montjuïc i vaig tornar cap a l’entrada (no sense algunes dificultats a l’hora d’orientar-me i triar el camí correcte) on el David m’esperava per tornar junts. Sense deixar d’avançar cap ala sortida, encara vaig tenir temps de gravar el so d’alguna instal·lació industrial propera que produïa com una freqüència estacionària fluctuant i enigmàtica.

Poc després vaig trobar al David i vam sortir del recinte cap a la parada del bus, a l’altra part de la Ronda Litoral, punt final definitiu de l’expedició.

CAST/

El pasado domingo 18 de febrero el Grupo de Exploraciones del Entorno Sonoro (en esta ocasión constituido por Iago, Celeste, David y yo mismo) tenía prevista una salida inquietante y estimulante a partes iguales. Las calles, pasillos y rincones en los que se organizan los nichos en los que se depositan los restos materiales de las personas fallecidas, serían el entorno en el que escuchar, grabar o simplemente compartir los comentarios y las impresiones, a los pies de la montaña de Montjuic, con la Ronda Litoral a modo de barrera (física y acústica) que nos separaba del puerto y del mar.

Primera parte: La llegada y las primeras grabaciones

Hasta nuestro destino nos llevó la línea 12 de autobuses (subimos en la parada frente al Teatro Apolo, en El Paralelo), en poco más de 10 minutos. El día era soleado y con poco viento, uno de esos días de respiro que nos ha brindado este invierno frío y lluvioso, lo que nos permitió abordar la expedición sin demasiados problemas. Una vez dentro del recinto, nos planteamos hacer un paseo intuitivo sin seguir ninguno de los circuitos que ofrece este particular espacio dedicado a la memoria y el recuerdo de los que ya no están entre los vivos.

En el primer tramos de la subida, el canto de los pájaros que revoloteaban entre los pinos y abetos que jalonan el recorrido motivaron mi primera parada. Se escuchaban con bastante nitidez y el rumor continuo proviniente de la Ronda Litoral no impedía que se pudiesen identificar varias especies de pájaros. Carboneros, herrerillos, mosquiteros, algún petirrojo, gorriones, urracas y alguna gaviota son los más habituales.

El resto del grupo continuó la ascensión paulatina de manera que los volvía alcanzar… Poco después David se separó para realizar una grabación y los demás seguimos hacia el lado más cercano a la bocana puerto. Antes de llegar al muro que delimita el recinto, nos detuvimos en una especie de plaza en la que un verdecillo canturreaba su intrincado y retorcido reclamo quebrando un ambiente de respeto y solemnidad, también de calma y quietud ideales para la escucha y la grabación.

20180218_123806

Desde la parte alta de aquella plaza, a la que se accede por unas pequeñas escaleras, se domina un paisaje con los nichos a los pies, la carretera de subida del propio cementerio, algunos árboles que rodean la instalación, y, tras ellos, la Ronda Litoral, instalaciones industriales del puerto, la bocana y el mar… También los aviones adquieren un protagonismo considerable ya que la ruta de aproximación al aeropuerto de Barcelona pasa frente ese punto.

20180218_125718

Una vez recompuesto el grupo seguimos, ahora sí, hasta el límite del recinto. Allí la vista es amplia y libre de obstáculos y los sonidos del puerto se pueden identificar en los momentos, escasos, en los que no hay algún vehículo que recorra la ronda en alguno de los dos sentidos. Allí estuvimos un rato prestando atención a los sonidos, incluso colocando la palma de nuestras manos detrás de las orejas, orientadas hacia delante, como prolongando el pabellón auditivo, para ampliar la percepción sonora en nuestros oídos.

Segunda parte: silencios íntimos.

20180218_140123

El paseo continuó por el lado que da a las instalaciones olímpicas (Estadi Olímpico y Palau Sant Jordi), allí dónde el ruido de la Ronda Litoral y de muchos aviones, no de todos, queda notablemente atenuado por la presencia de la propia montaña. En esa zona el silencio es más denso y únicamente el paso del algún coche interfiere la apreciación del silencio en el que algunas personas (mujeres solas o pocos miembros de alguna familia) se sumergen en el recuerdo o el diálogo íntimo con aquella persona o aquellas personas que no quieren olvidar.

20180218_140706.jpg

Alguna voz lejana, algún rumor de coche, algún avión alterna entre los cantos de los pájaros… Y, mientras trato de identificar alguno de ellos, un herrerillo capuchino me sorprende…

 

 

Tercera parte: del rumor al silencio y las ondas estacionarias

Tras el paseo por aquel remanso de silencio imbuido de intimidad y emoción, de sorpresa y deleite pusimos rumbo a la salida para poner punto final a la exploración. Antes de bajar hice la que pensaba que sería la última grabación para tratar de captar el cambio que se produce entre el lado expuesto a la Ronda Litoral, el puerto, los aviones y el que queda al resguardo de esa influencia.

Así fue como, finalmente, concluyó a mi paseo por el Cementrerio de Montjuic y volví hasta la entrada (no sin algunas dificulta a la hora de orientarme y escoger elcamino adecuado) donde David me esperaba para volver juntos. Sin dejar de avanzar hacia la salida, aún me dió tiempo a grabar el sonido de alguna instalación industrial próxima que producía como una frecuencia estacionaria fluctuante i enigmática.

Poco depués me encontré con David i salimos del recinto en dirección a la parada del autobus, a la otra parte de la Ronda Litoral, punto final de la expedición.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: