[Crònica/Crónica] IV WLD al Convent

CAT/

El passat dimecres 18 de juliol, amb motiu del Dia Mundial de L’Escolta (World Listening Day), promogut pel Fòrum Mundial d’Ecologia Acustica (WFAE) y el World Listening Project; el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor, va organitzar la IVª edició del WLD al Convent. Una jornada per la pràctica de l’escolta i les diferents activitats relacionades amb aquesta disciplina.

20180718_181438La trobada es va desenvolupar a la Sala Noble del Centre Cívic Convent de Sant Agustí, un entorn perfecte per escoltar el material que s’ha rebut a la convocatòria oberta per la Sala d’Escolta (reial i virtual). El recull d’aportacions (15 autors per un total de 19 peces) mostren una diversitat de formes d’escolta, de gravació i de composició que van des de les gravacions sense manipular de Juanjo Palacios, Nera Brown o Pedro Montesinos, a les diferents formes d’integració de sons sintétics i gravacions de camp, com els traballs de l’Estefanía AA, Joana Moher, Ambar Music, Úrsula San Cristóbal, Thomas Finbarr, Daphne X o Acoustic Mirror, al traball documental de Peter Forest (Pedro Silva). També tenen espai propuestes més musicals com la distòpia de l’Andrea Jarales, la càpsula musical de l’Aroa García, la Vission II de Julian Scordato i els poemes musicales de Mustard Lake. Una bona manera de celebrar la diversitat de formes d’escoltar y treballar amb els sons de l’entorn, que obre un mon de práctiques artístiques, alhora que ajuda a comprendre millor quina és la importància dels sons amb els quals convivim cada dia.

20180718_175359

Un curt descans va servir per sortir de la sugeridora atmósfera que van anar creant les diferents peces abans d’asistir a les propostes audiovisuals que Estefanía AA i Joana Moher, acompanyades per Joaquin Jiménez-Sauma, i Peter Forest tenien preparades.

20180718_201938(1)La primera en sumergir-nos en el seu univers sonor va ser l’Estefanía, qui acompanyada per les images que generava Joaquín (a vegades trepidants, altres més minimalistes), ens va portar de la mà dels glisandos de pujada y de baixada de la seva «Reverbeant Everydayness/ Reverberante Cotidianidad», per textures i sonoritats tan enigmàtiques com luminoses. Després, la Joana ens va transportar a l’incendi que va devastar el seu petit poblet y que va deixar un profund impacte en la vida d’aquesta artista qui comparteix amb el públic, com si d’una teràpia colectiva es tractés, les emocions i les sensacions que li va deixar aquell esdeveniment.

20180718_204808

A continuació, la pròpia Joana, armada amb uns micrófons de contacte (“los piezos”), i Joaquin, tractant els sons captats pels micros que fregaban y copetejaven el cos i la roba de la Joana, pero també els murs, les cadires o una de les portes de la Sala Noble del Convent; van traslladar els asistents a mons imaginaris on les friccions els cops diverso van dibuixar un paradís multicromátic de sons, ecos i reverberacions. Territoris ensomniats on les emocions semblen emancipar-se dels formalismes i constriccions habituals.

20180718_212617Per conclure, la película documental de Peter Forest, que fa part d’un recopilatori de música i formes musicals poc o res convencionals, va possar el punt i final a una jornada a la que l’escolta va ser el mitjà de relació entre músics, investigadors i creadors amb un públic curiós, no necessariament especialitzat, que fa de l’escolta una manera creativa de relacionar-se amb els altres i amb l’entorn.


CAST/

El pasado miércoles 18 de julio, con motivo del Día Mundial de la Escucha (World Listening Day) promovido por el Foro Mundial de de Ecología Acústica (WFAE) y el World Listening Project; el Grupo de Exploraciones del Entorno Sonoro, organizó la IVª edición del WLD al Convent. Una jornada para la práctica de la escucha y las diferentes actividades relacionadas con esta disciplina.

20180718_181438El encuentro se desarrolló en la Sala Noble del Centro Cívico Convent de Sant Agustí, un entorno perfecto para escuchar el material que se ha recibido en la convocatoria abierta para la Sala de Escucha (real y virtual). El recopilatorio de aportaciones (15 autores para un total de 19 piezas) muestran una diversidad de formas de escucha, de grabación y de composición que van desde las grabaciones sin manipular de Juanjo Palacios, Nera Brown o Pedro Montesinos, a las diferentes formas de integración de sonidos sintéticos y grabaciones de campo, como los trabajos de Estefanía AA, Joana Moher, Ambar Music, Úrsula San Cristóbal, Thomas Finbarr, Daphne X o Acoustic Mirror, al trabajo documental de Peter Forest (Pedro Silva). También hay espacio para las propuestas más musicales como la distopia de Andrea Jarales, la cápsula musical de Aroa García, la Vission II de Julian Scordato y los poemas musicales de Mustard Lake. Una buena manera de celebrar la diversidad de formas de escuchar y de trabajar con los sonidos del entorno, que abre un mundo de prácticas artísticas, a la vez que ayuda a comprender mejor cuál es la importancia de los sonidos del entorno con los que convivimos cada día.

20180718_175359

Un corto descanso sirvió para salir de la sugerente atmósfera que fueron creando las diferentes piezas, antes de volver a la Sala Noble para asistir a las propuestas audiovisuales que Estefanía AA y Joana Moher, acompañadas por Joaquín Jiménez-Sauma, y Peter Forest tenian preparadas.

20180718_201938(1)

La primera en sumergirnos en su universo sonoro fue Estefanía, quien acompañada por las imágenes que generaba Joaquín nos llevó, de la mano de los glisandos de subida y de bajada de su «Reverberant Everydayness/ Reverberante Cotidianidad», por diferentes texturas, sonoridades tan enigmáticas como luminosas. Tras ella, Joana nos transportó al incendio que devastó su pequeño pueblo y que dejó un profundo impacto en la vida de esta artista que comparte con el público, como si de una terapia colectiva se tratase, las emociones y sensaciones que le dejó aquel acontecimiento.

20180718_204808

A continuación, la propia Joana armada con unos micrófonos de contacto (“los piezos”), y Joaquín, tratando los sonidos que captaban unos micros que recorrieron el cuerpo y la ropa de Joana, pero también los muros y las sillas o una de las puertas de la Sala Noble del Convent; trasladaron a los asistentes a mundos imaginarios donde las fricciones y golpes diversos dibujaron un paraíso multicromático de sonidos, ecos y reverberaciones. Territorios ensoñados donde las emociones parecen emanciparse de los formalismos y las constricciones habituales.

20180718_212617Para concluir, la película documental de Peter Forest, cuya banda sonora forma parte de una recopilación de música y formas musicales poco o nada convencionales, puso el broche final a una jornada en la que la escucha se convirtió en el medio de relación entre artistas, investigadores y creativos con un público curioso, no necesariamente especializado, que hace de la escucha una forma creativa de relacionarse con los demás y con el entorno.

———————————————————-

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: