[Crònica Sortida Primavera / Crónica Salida Primavera] Riera dels Colobrers: silencis a protegir. / Riera dels Colobrers: silencios a proteger.

CAT/ (Castellano más abajo)

El passat diumenge 10 de juny, el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (en aquesta ocasió format només per un explorador) va fer la sortida que tenia preparada per conèixer l’entorn de la Riera de Colobrers. Una riera que porta les aigües dels voltants fins al riu Ripoll i que fa part del Parc Fluvial del Ripoll, a la seva entrada pel nord de Sabadell. La seva orografia, en forma congost, ajuda a crear un ambient molt silenciós i tranquil (excepte pels avions i avionetes que sobrevolen aquesta àrea) ideal per escoltar l’aigua en diferents formes o els ocells. La seva proximitat a Sabadell fa que sigui un espai bastant utilitzat pels veïns i veïnes d’aquesta ciutat, tant per caminades esportives, com passejos d’observació de la natura o passatemps amb el gos o la família i els amics, un diumenge al matí. Un suggeriment, pot-ser cal una referència explícita a respectar el silenci. Shhhhhhhhhhh.

Quan vaig sortir dels Ferrocarrils de la Generalitat a la parada final de la línia S2 “Sabadell Parc del Nord” el cel estava nuvolat, tot i que no feia pensar en l’alt risc de pluja previst. Una vegada reconeguda mínimament la zona del parc vaig identificar el trajecte que tenia previst i vaig enfilar els meus passos cap a la riera.

20180610_10272320180610_105658En pocs minuts entrava en els terrenys del Parc Fluvial del Ripoll en direcció a la riera, per la baixada que porta per un camí rural fins al riu.

Riu avall, seguint el Carrer Jonqueres vaig arribar al pont que hi ha poc després de passar per sota de la B-124 (carretera de Prats del Lluçanès). Travessat el riu pel pont i seguint per l’esquerra, un parell de revolts més enllà, comença el que havia vingut a buscar: La Riera dels Colobers. No eren encara les 11h del matí quan vaig endinsar-me en aquell entorn completament desconegut on esperava trobar aigua, ocells, persones, remors i silencis…

La pujada

El camí, passada la tanca on s’inicia el recorregut, s’endinsa entre dues parets completament cobertes de vegetació mentre baixa fins al mateix llit de la riera que es travessa per un pontet de fusta que continua amb un camí que es perd a la vista als pocs metres, entre fulles, plantes, branques…

20180610_110415

De seguida, entre els cants de gafarró i de pit-roig i les primeres remors d’aigües, vaig escoltar un avió i vaig entendre que conviuria amb avions i avionetes tot el matí. Mirant la part positiva, els avions quan s’allunyen deixen un silenci molt i molt aprofitable. A poc a poc m’introduïa en la riera entre aigües i ocells, creuant i tornat a creuar la riera per pontets de fusta, fins a arribar al primer salt d’aigua.

En pocs passos de distància el so de l’aigua desapareix entre la vegetació i una nova recerca s’inicia. Caminant sense presses i mirant d’identificar cants d’ocell i remors d’aigua, vaig trobar una paret revestida de molsa, d’on queien gotes d’aigua, inclús alguns rajos molt fins tot i que continus.

20180610_111023.jpg

M’hi vaig apropar tant com vaig poder perquè a pocs passos de distància les mil i una gotes i els esquitxos que fan en tocar terra i les pedres de la paret no es podien escoltar…

Dos tipus molt diferents de caigudes d’aigua havia trobat en pocs metres i la sensació d’estar en un entorn amb una acústica molt particular, tant per l’orografia (és una gorja molt tancada), com per les diferents formes audibles de l’aigua (més o menys evidents) quasi permanents i la constant presència dels reclams de pit-roig, intensos, aguts, molt variats en la seva configuració; em feien pensar que l’exploració d’aquest entorn seria fructífera i enriquidora.

Seguint el camí i amb alguns altres cants, com el de la merla o el mosquiter, a més dels omnipresents pit-rojos (amb constant conversa els uns amb els altres), vaig reconèixer la remor d’un salt d’aigua considerable. Sortint uns metres del camí, un mur de pedres deixava caure per una obertura, a manera de finestra, un bon raig d’aigua, just davant una petita cova oberta on em vaig endinsar per identificar la l’esclat de l’aigua sobre les pedres o el petit llac que es forma als peus del mur.

20180610_11181020180610_111347.jpg

També vaig identificar la reverberació de la cova, tant a l’entrada (00:58) com a la sortida (05:20): un suau vel que s’afegeix als sons de les gotes, les friccions i esquitxos, el que genera un efecte sonor característic d’aquest espai semi tancat. El conjunt crea un ambient molt particular tant per la variació continua de les diferents formes que pren l’aigua, com per la reverberació subtil que es produeix en aquell racó.

20180610_114532.jpg

El camí continua fent revolts a prop de la riera, tot i que hi ha moments on gairebé no s’escolta. En aquells moments, dins la gorja i amb un silenci de vegades intimidatori, sempre s’escolten veus de gent que fa el camí i visita aquest entorn natural, perfectament separat de les carreteres. Tot i això, també hi ha moments de calma total per poder concentrar-se en l’escolta de les aigües, dels ocells… i així caminant i escoltant vaig arribar al final del tram de la riera.

20180610_115838.jpg

Allà vaig trobar un cau a tocar del camí on parar i seure per terra 10 minuts per escoltar el paisatge sonor des d’aquell punt en la profunditat de la gorja, a uns metres d’alçada en relació al llit de la riera, d’esquena al camí.

La Baixada

A pocs metres d’iniciar la baixada, a peus d’un dels ponts de fusta vaig decidir fer una captació amb un hidròfon artesanal fet a un taller amb Edu Comelles i els micros externs de la gravadora (Zoom H4n), gràcies a la funció d’enregistrament simultani de 4 canals que ofereix aquest aparell. Vaig sortir del camí per introduir-me, riera a munt, i situar l’hidròfon en una posició estable on poder fer l’enregistrament.

20180610_121538.jpg

En aquell indret enmig de la gola, el silenci d’ocells, remors d’aigua i els meus passos es fa dominant, excepte pels avions… i el creixent nombre de visitants, amb gos o sense, uns per fer esport, uns altres per conèixer plantes, altres només per passejar en un entorn natural (tot i les pors als bitxos verds que et toquen); que es creuen i s’escolten un diumenge al migdia. Segur que un dia de cada dia hi ha molta menys presència humana. Tot i això hi ha moments d’una calma que s’hauria de valorar i, perquè no, inclús, protegir.

Vaig continuar el camí de tornada… Ja era més de migdia i l’afluència de gent augmenta. En apropar-se a la cova, es percep un xiuxiueig propi del raig continu d’aigua que hi cau.

Quan passes al costat de la cova pràcticament desapareix per tornar quan superes el tancament i el so arriba per l’obertura de baix…

20180610_125836.jpg

De seguida vaig aturar-me novament a uns ullals a la paret que deixaven caure dues petites cascades. Vaig apropar-me per enregistrar millor els sons de les diferents caigudes. Inclús vaig intentar apropar la gravadora per mirar de captar la ressonància interior de l’ullal.

Les diferents caigudes amb diferents inclinacions i diferents superfícies de fricció i fins i tot diferents salts, alguns de centímetres, generen una diversitat de remors, esquitxos, gotejos que s’emmascaren els uns amb els altres permet que s’apreciïn molts matisos, especialment quan es mou l’aparell enregistrador i els micros que porta integrats.
Al tram final, em vaig aturar un moment al costat d’un pit-roig que semblava mantenir una conversa molt interessant amb altres exemplars…

A l’última pujada, abans de la sortida (entrada), s’obre la gorja en un espai més ample amb arbres grans a banda i banda. Allà, gafarrons, pit-rojos, mallerengues carboneres, tórtores turques, coloms roquers, merles, mosquiters… llancen els seus reclams, sacsegen branques dels arbres, revolotegen… com si s’acomiadessin de la visita o saludessin els que hi arriben.

20180610_131425.jpg

Pocs passos més enllà acabava el meu recorregut abans de tornar al Parc del Nord de Sabadell per prendre el tren cap a Barcelona.

En tornar a travessar el riu pel mateix pont, vaig girar a la dreta per la pista de grava que segueix riu amunt (novament per sota de la B-124).  Just abans d’iniciar la pujada cap al nucli urbà, vaig decidir fer una última captació, ara al riu Ripoll. Les lloses de formigó que faciliten un pas per vehicles (en aquell moment inundat d’aigua, el que no va impedir el pas d’un vehicle) va ser el lloc triat per mirar d’enregistrar diferents sons d’aigua que ofereix aquest entorn.

20180610_133811 20180610_13373520180610_13363020180610_134013

Així vaig donar per finalitzada la visita a la Riera dels Colobrers i al Parc Fluvial del Ripoll. Vaig enfilar el camí de tornada i en poc més de 15 minuts vaig arribar a l’estació dels Ferrocarrils on pràcticament estava esperant-me a l’andana el tren que havia de prendre, per tornar a casa.


CAST/

El pasado domingo 10 de junio, el Grupo de Exploradores del Entorno Sonoro (en esta ocasión formado por un único explorador) hizo la salida que tenía preparada para conocer el entorno de la Riera dels Colobrers. Una riera que lleva las aguas de las inmediaciones hasta el Río Ripoll, en su entrada por el norte de Sabadell. Su orografía, en forma de desfiladero, ayuda a crear un ambiente muy silenciosos y tranquilo (excepto por los aviones y avionetas que sobrevuelan esta área) ideal para escuchar el agua en diferentes formas o los pájaros. Su cercanía con Sabadell hace que sea un espacio bastante utilizado por vecinos y vecinas de esta ciudad, tanto para caminatas deportivas, como para paseos de observación de la naturaleza o como pasatiempos con perros, o la familia y los amigos, un domingo por la mañana. Una sugerencia, puede ser que sea necesario una referencia explícita a respetar el silencio: Shhhhhhhhhhhh.

Cuando salí de los Ferrocarriles de la Generalitat en la parada final de la línea S2 “Sabadell Parc del Nord” el cielo estaba nublado, aunque no hacía pensar en el alto riesgo de lluvia previsto. Una vez reconocida mínimamente la zona del parque, identifiqué el trayecto que tenía previsto y enfilé mis pasos hacia la riera.

20180610_10272320180610_105658

En pocos minutos entraba en los terrenos del Parque Fluvial del Ripoll en dirección a la riera, por la bajada que lleva siguiendo un camino rural hasta el río.

Río abajo, siguiendo el Carrer Jonqueres llegué al puente que hay poco después de pasar bajo la B-124 (carretera de Prats del Lluçanès). Cruzando el río por el puente y siguiendo por la izquierda, un par de curvas más allá, empieza lo que había venido a buscar: la Riera dels Colobrers. Todavía no eran las 11h. de la mañana cuando me adentré en aquel entorno completamente desconocido donde esperaba encontrar, agua, pájaros, personas, rumores y silencios.

La subida

El camino, pasada la valla donde se inicia el recorrido, se adentra entre dos paredes completamente cubiertas de vegetación mientras desciende hasta el lecho del riachuelo que se cruza por un puentecillo de madera que continúa por un camino que se pierde a la vista entre hojas, plantas, ramas…

20180610_110415

En seguida, entre los cantos de serín verdecillo i petirrojo y los primeros rumores de agua, escuché un avión y entendí que conviviría con aviones y avionetas toda la mañana. Mirando el lado positivo, los aviones cuando se alejan dejan un silencio muy aprovechable. Poco a poco me introducía en la riera entre aguas y pájaros, cruzando una y otra vez la riera por los puentecillos de madera, hasta llegar al primer salto de agua.

A pocos pasos de distancia el sonido del agua desaparece entre la vegetación y una nueva búsqueda se inicia. Caminando sin prisas y tratando de identificar el canto de los pájaros y rumores de agua, me encontré con una pared revestida de musgo, por donde caían gotas de agua y hasta algún chorrillo muy fino, aunque contínuo.

20180610_111023.jpg

Me acerqué tanto como pude porque a pocos pasos de distancia las mil y una gotas y las salpicaduras que se producen al llegar al suelo y con las piedras de la pared no se podían escuchar…

Dos tipos muy diferentes de caídas de agua había encontrado en pocos metros y la sensación de estar en un entorno con una acústica particular, tanto por la orografía (es una gargante bastante cerrada), como por las diferentes formas audibles del agua (más o menos evidentes) casi permanentes y la constante presencia de los reclamos de petirrojo, intensos, agudos, muy variados en su configuración; me hacían pensar que la exploración de este entorno sería fructífera y enriquecedora.

Siguiendo el camino y con otros cantos, como el del mirlo o el mosquitero, además de los omnipresentes petirrojos (en constante conversación los unos con los otros), reconocí el rumor de un salto de agua considerable. Saliendo unos metros del camino, un muro de piedra dejaba caer por una abertura, a modo de ventana, un buen chorro de agua justo delante de una cueva abierta donde me adentré para identificar las explosiones del agua en las piedras o el pequeño laguillo que se forma a los pies del muro.

20180610_11181020180610_111347.jpg

También pude identificar la reverberación de la cueva, tanto a la entrada (00:58), como a la salida (05:20): un suave velo que se añade a los sonidos de las gotas, las fricciones y las salpicaduras, lo que genera un efecto sonoro característico de este espacio semicerrado. El conjunto crea un ambiente muy particular, tanto por las variaciones continuas de las diferentes formas que adopta el agua, como por la reverberación sutil que se produce en aquel rincón.

20180610_114532.jpg

El camino continúa haciendo curvas cerca del arroyuelo, aunque también hay momentos en los que prácticamente ni se escucha. En esos momentos, dentro de la garganta y con un silencio que a veces resulta intimidatorio, siempre se escuchan voces de gente que hace el camino y visita este entorno natural, perfectamente separado de las carreteras. Con todo, también hay momentos de calma total para poder concentrarse en la escucha de las aguas, de los pájaros… y así caminando y escuchando llegué al final del tramo de la riera.

20180610_115838.jpgAllí encontré un hueco junto al camino donde parar y sentarme en el suelo 10 minutos para escuchar el paisaje sonoro desde aquel punto en la profundidad de la garganta, a unos metros de altura sobre el lecho del arroyo, de espaldas al camino.

La Bajada

A pocos metros de iniciar la bajada, a los pies de uno de los puentecillos de madera, decidí hacer una captación con un hidrófono artesanal hecho en un taller con Edu Comelles y los micros externos de la grabadora (Zoom H4n), gracias a la función de grabación simultánea de 4 canales que ofrece este aparato. Salí del camino para introducirme, cauce arriba, y situar el hidrófono en una posición estable donde poder lanzar la grabación.

20180610_121538.jpg

En aquel lugar en medio de la garganta, el silencio de pájaros, rumores y los propios pasos, se hace dominante, excepto por los aviones… y el creciente número de visitantes, con perro o sin perro, unos para hacer deporte, otros para conocer plantas, otros simplemente para pasear en un entorno natural (incluidos los miedos a los bichos verdes que te tocan); que se cruzan y se escuchan un domingo al mediodía. Seguro que un dia entre semana hay mucha menos presencia humana. Con todo hay momentos de una calma que se tendría que poner en valor y, por qué no, incluso proteger.

Continué el camino de vuelta… Ya era más de mediodía y la afluencia de gente aumenta. Al acercarme a la cueva se percibe el cuchicheo propio del chorro continuo de agua que cae.

Cuando pasas junto a la cueva prácticamente desaparece para volver cuando superas el cerramiento y el sonido llega desde la abertura de abajo…

20180610_125836.jpg

Enseguida me paré, de nuevo, en unos ojales en la pared que dejaban caer dos pequeñas cascadas. Me acerqué para grabar mejor los sonidos de las dos caídas. Incluso intenté acercar la grabadora para tratar de captar la resonancia del interior del ojal.

Las diferentes caídas con diferentes inclinaciones y diferentes superficies de fricción e incluso diferentes saltos, algunos de centímetros, generan una variedad de rumores, salpicaduras y goteos que se enmascaran unos a otros permite que se aprecien muchos matices, especialmente cuando se mueve el aparato de grabación y los micros que lleva integrados.

En el tramo final me paré un momento junto a un petirrojo que parecía mantener una conversación muy interesante con otros ejemplares.

En la última subida, antes de la salida (entrada), se abre la garganta en un espacio más amplio con árboles grandes a un lado y al otro. Allí, serines verdecillos, carboneros, tórtolas turcas, palomas roqueras, mirlos, mosquiteros, lanzan sus reclamos, sacuden las ramas de los árboles revolotean… como si se despidieran de la visita o saludaran a los que llegan.

20180610_131425.jpg

Pocos metros más allá acababa mi recorrido antes de volver al Parc del Nord de Sabadell para coger el tren hacia Barcelona.

Al volver a cruzar el riu por el mismo puente, giré a la derecha por la pista de grava que sigue río arriba (nuevamente por debajo de la B-124). Justo antes de iniciar la subida hacia el núcleo urbano, decidí hacer una última grabación, esta vez en el Río Ripoll. Las losas de hormigón que facilitan el paso de vehículos (en aquel momento inundado de agua, lo que no impidió el paso de un vehículo) fue el lugar escogido para intentar grabar diferentes sonidos de agua que ofrece este entorno.

20180610_133811 20180610_13373520180610_13363020180610_134013

Así di por finalizada la visita a la Riera dels Colobrers y al Parque Fluvial del Ripoll. Enfilé el camino de vuelta y en poco más de 15 minutos llegué a la estación de los Ferrocarriles, donde prácticamente estaba esperándome en el andén el tren que tenía que coger para volver a casa.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: