[Crónica/Crónica] La Mercè Respira (i Escolta)/ La Mercè Respira (y Escucha)

TodoDSCLa darrera edició del Dia Sense Cotxes ens va oferir l’oportunitat d’explorar una avinguda com la Via Laietana sense trànsit. Un entorn que habitualment suporta una pressió sonora molt important com a conseqüència del constant i en molts moments congestionat trànsit de vehicles de motor: ciclomotors, motocicletes, cotxes, furgonetes, camions, i autobusos. Concretament al Mapa de Soroll s’assenyala que en el període diürn (07 a.m. fins a les 21 h) el nivell d’exposició és de 75-80 dB(A), un resultat que coincideix tant a la campanya del 209 coma la de 2012 (encara no hi són disponibles dades més recents).

mapa-sorollAmb aquesta intenció, Iago, David i Pedro ens vàrem trobar al matí per una sessió d’escolta i enregistrament de camp del qual esperàvem que fos una Via Laietana pacífica i sense sorolls. Ben d’hora però, ens vàrem adonar que el soroll dels motors de cotxes i altres vehicles a motor havien desaparegut, malgrat el qual la presència de música i veus amplificades omplien el tram baix del carrer. Entre la plaça d’Antoni Maura i el Passeig d’Isabel II, diferents activitats relacionades amb la mobilitat sostenible es desenvolupaven com a part de la convocatòria.

El matí era assolellat amb algun núvol dispers i feia poc vent, el que ens va permetre realitzar els enregistraments sense problemes climatològics. A més, ens havíem citat a les 10 h, amb el temps suficient per tractar d’explorar i capturar sense presses els sons que acompanyen aquesta activitat. Així, vam fer una primera passejada per reconèixer el terreny abans d’iniciar els enregistraments pròpiament.

Aquesta primera passejada ens va permetre, entre altres coses, identificar quin era la font de so més potent en totes les que hi eren en aquell moment funcionant amb la finalitat de calibrar el nivell de sensibilitat dels nostres dispositius enregistradors (una Zoom H4n en el meu cas) i així evitar saturacions en el moment de passar al costat d’aquella font. I ho vàrem fer en pocs minuts, abans d’anar cap a la part alta del carrer per iniciar des d’allà una passejada en direcció al mar.

img_20180922_113639En els primers instants de l’enregistrament, a l’altura del Carrer Comtal, s’aprecia un entorn bastant tranquil, al qual les veus de les persones s’aprecien amb bastant definició malgrat la distància. En avançar es pot escoltar una dona que anima a córrer al seu fill que espenta el carro que s’allunya entre veus de persones de diferents edats i fins de diferents idiomes que es creuen al carrer.

(01:59) Una motocicleta puja lentament a la meva esquerra. Darrere la seva estela apareix una veu amplificada a la distància que amb molt calma sembla donar indicacions entre els suaus sorolls del pas de bicicletes, veus i fins a alguna dringadissa de culleres, tasses, plats… d’alguns restaurants propers.

img_20180922_113627

A l’altura de la Caixa d’Enginyers (02:38), el tancament d’un portal s’aprecia amb claredat i fins al subtil i furtiu grall d’un corb sembla colar-se entre passes, veus o les indicacions amplificades que guanyen presència.

(03:05) Una música de xaranga s’escolta al fons, per darrere de la veu amplificada que insisteix: «relaxar». Les veus de la gent que creuo, les dringadisses, culleres, tasses i plats apareixen i s’esvaeixen quan m’apropo i m’allunyo d’algun restaurant o cafeteria… Amb la música de fons i la veu més pròxima, alguna maleta, algun patí i fins a un cotxe a molt baixa velocitat s’identifiquen.

(05:20) La veu femenina, jove i amplificada es va fent més i més evident mentre m’aproximo a la plaça d’Antoni Maura. img_20180922_113412-1Quan arribo a aquest punt, a més de la primera de les activitats que ofereix aquest Dia Sense Cotxes (Ioga al carrer), del costat dret va apareixent els sons tradicionals d’un acte que es prepara a la plaça de la Catedral i que es barregen amb les indicacions als participants a la sessió de Ioga. A més, la veu que dóna les img_20180922_113338.jpgindiccions es va veient envoltada, si no assetjada, por sons provinents d’altres activitats que es desenvolupen més a sota, en forma d’altres veus amplificades, altres músiques o explosions del globus que decoren aquest entorn.

(07:35) En deixar enrere l’espai de Ioga, s’iniciaven les diferents activitats organitzades i la pressió sonora anava augmentant. Primer, els llits elàstics gairebé no s’aprecien tant pel poc pes dels qui saltaven com pel fet d’estar immerses en el rumor de músiques i les veus amplificades o no. El so de les pilotes de ping-pong són més evidents entre les veus els xiulets, palmades, crits, bicicletes o salutacions.
img_20180922_113213img_20180922_113139img_20180922_113028

Superada aquesta activitat, un grup d’animació de circ amb la seva música i altres activitats tracta d’animar als més petits, sempre barrejant-se amb una veu masculina amplificada que comenta els detalls d’una altra activitat («tenim bruixes i bruixots») a mitja distància.

img_20180922_112919(09:57) A l’altura de la plaça de Ramon Berenguer el Gran, una bicicleta accionada per una persona activa un mecanisme que permet fer girar les pales d’una liquadora que serveix per triturar fruita i obtenir un suc de fruita natural sense consumir electricitat. A la plaça, un bon nombre d’hamaques suggereixen la possibilitat de seure de manera relaxada per llegir el diari, els crits amplificats i les músiques de les activitats properes però no conviden a pensar en una estona de relaxació, més aviat tot el contrari. Amb tot, m’endinso en la plaça i m’aturo uns instants per escoltar les explicacions que un guia dóna al seu grup de turistes. Allà, tornen les dringadisses provinents de la terrassa d’un restaurant, entre els crits d’una veu amplificada inintel·ligible per la reverberació del carrer i algun altre so difícil d’identificar.

(12:29) Entre la pasterada de sons, música i la incansable veu de l’animador, les campanes de la Catedral donen l’hora. Amb l’última campanada surto de la plaça i continuo la passejada.

img_20180922_112700Un skate passa a prop meu mentre les veus de qui camina pel carrer es veu ofegada per la proximitat amb els altaveus que no deixen d’escridassar crits d’ànims abans de llançar una carrera en el marc d’una activitat de jocs tradicionals. I tot, sobre un constant fons musical. Aquests sons ràpidament cedeixen el protagonisme a uns altres igualment amplificats de manera que la pressió sonora que es produeix resulta molesta i incòmoda, almenys per mi.

img_20180922_112029-1(15:06) A la plaça de l’Àngel, la zona de skate sorgeix darrere dels jocs tradicionals. La música de ball a un volum considerable acompanya a alguns skaters que fan els seus trucs a la pista que s’ha muntat expressament.

img_20180922_112007-e1552658311122.jpgUna mica més endavant i amb la mateixa música (que emeten uns altaveus que envien so en les quatre direccions) un grup de persones realitzen diferents moviments com si preparessin una coreografia col·lectiva.

(17:25) Continue la passejada i m’allunyo a poc a poc del focus principal de so fins a arribar a una zona més tranquil·la, tot i que es barregen diverses fons sonores empastades.

(18:26) Un compte enrere emergeix d’un fons de sons inidentificables i dona inicia a un insistent crit d’ànims que es veu emmascarat per un altre so metàl·lic i l’udolar d’una sirena que assenyala la intensitat de les pedalades que ajuden a generar energia neta, tot i que sorollosa. Quan qui pedaleja queda extenuat i s’atura, una altra música pren el protagonisme.

img_20180922_111216img_20180922_111316

img_20180922_111528

M’apropo lentament fins que identifico una zona de ball tot i que el so és molt fort i em molesta. M’allunyo. En aquest tram final però, hi ha poca gent i sembla que no és fàcil distanciar-se dels sons que reverberen en les façanes dels edificis. Novament, la veu amplificada de l’animador sorgeix. A aquesta distància resulta inintel·ligible i les veus de les persones que hi ha al carrer van guanyant presència quan passo per zones on la música no és protagonista (mobilitat elèctrica, informació general de TMB).

img_20180922_111156.jpgCap al final del carrer, vaig escoltant les notes d’un piano que, tocat a quatre mans, mira de fer-se un espai entre tots els sons que arriben fins aquí.

img_20180922_111109(23:00) Quan ho deixo enrere, una zona sense activitat (únicament aparcament de bicicletes), ofereix la possibilitat de deixar descansar l’oïda i les bicicletes i les persones que marxen i venen tornen a predominar com a la primera part d’aquesta passejada.

(24:05) En la calma d’aquest entorn s’escolta una sirena distant, el que assenyala la proximitat del trànsit que normalment hauria de sentir-se en aquest punt. Continuo caminant i observo que justament en aquell moment és quan hi haurien de passar els cotxes que baixen i pugen per Via Laietana, mantres la resta de vehicles espera als semàfors.

(24:46) Fins que canvia el semàfor i les motos inicien a la circulació de tota mena de vehicles, com és habitual en aquest encreuament.

Més enllà d’altres consideracions, una conclusió per aquesta jornada es que sembla que la pacificació d’un carrer com la Via Laietana s’associa a la reducció de la contaminació per emissió de gasos i partícules, deixen de banda la contaminació acústica. És interessant i necessari desenvolupar activitats públiques per conscienciar sobre els avantatges d’una reducció del trànsit (o la seva eliminació total). Amb tot, no és convenient oblidar que un dia sense cotxes és també una oportunitat per fer descansar l’oïda (i el cervell, la circulació de la sang, el cor), a més dels pulmons. Per aquest motiu, és igualment interessant i necessari que en futures edicions del Dia Sense Cotxes es tingui en compte que La Mercè Respira i Escolta.

————————————————–

CASTELLANO/

TodoDSCLa última edición del Dia Sense Soroll nos ofreció la oportunidad de explorar una Avenida como La Via Laietana sin tráfico. Un entrono que habitualmente soporta un presión sonora muy importante como sonsecuencia del constante y en momentos congestionado tránsito de vehículos a motor: ciclomotores, motocicletas, coches, furgonetas, camiones, autobuses.

Concretamente en el Mapa de Soroll se señala que durante el periodo diurno (07 a.m. hasta 21h.) el nivel de exposición es de entre 75 y 80 dB (A), un resultado que coincide tanto en la campaña de 2009, como en la de 2012 (todavía no están disponibles datos más recientes).

mapa-soroll

Con esa intención, Iago, David y Pedro nos encontramos por la mañana para una sesión de escucha y grabación de los que esperábamos que fuese una Via Laietana pacificada y sin ruidos. Sin embargo, pronto nos dimos cuenta que el ruido de motos coches y demás vehículos de motor había desaparecido, pero que la presenica de músicas y voces amplificadas llenaban el tramo bajo de la calle. Entre la Plaza d’Antoni Maura y el Passeig d’Isabel II, diferentes activitadades relacionadas con la movilidad sostenible se desarrollaban como parte de la convocatoria.

La mañana era soleada con alguna nube dispersa y hacía poco viento, lo que nos permitió realizar las grabaciones sin problemas climatológicos. Además, nos citamos a las 10h., con tiempo suficiente para tratar de explorar y capturar sin prisas los sonidos que acompañaban esta actividad. Así que hicimos un primer paseo para reconocer el terreno antes de iniciar las grabaciones propiamente.

Ese paseo nos permitió, entre otras cosas, identificar cual era la fuente de sonido más potente de todas las que había en ese momento en marcha, con el fin de calibrar el nivel de sensibilidad de nuestras grabadoras (una Zoom H4n en mi caso) y así evitar saturaciones en el momento de pasar junto a dicha fuente. Y lo hicimos en pocos minutos, antes de encaminarnos hacia la parte alta de la calle para iniciar desde allí un paseo en dirección al mar.

img_20180922_113639En los primeros instantes de la grabación, a la altura del Carrer Comtal, se aprecia un entorno bastante tranquilo, en el que las voces de las personas se aprecian con bastante definición a pesar de la distanacia. Al  avanzar se puede escuchar una mujer que anima a corretear a su hijo que empuja un carrito que se aleja entre voces de personas de diferentes edades y hasta de diferentes idiomas que se cruzan en la calle.

(01:59) Una motocicleta sube lentamente por mi izquierda. Tras su estela aparece una voz amplificada en la distancia que con mucha calma parece dar indicaciones entre el suave sonido del paso de bicicletas y voces y hasta el tintineo de cucharillas, tazas, platos… de algún restaurante próximo.

img_20180922_113627A la altura de la Caixa d’Enginers (02:38), el cierre de un portal se aprecia con claridad y hasta el sutil y furtivo graznido de un cuervo parece colarse entre pasos, voces o las indicaciones que van ganando presencia.

 

(03:05) Una música de charanga se escucha al fondo, por detrás de la voz amplificada que insiste: “relajar”.  Las voces de la gente que me cruzo, el tintineo de cucharas, tazas y platillos aparece y se desvanece conforme me acerco y me alejo de algún restaurante o cafetería…

Con la música de fondo y la voz algo más próxima, alguna maleta, algún patín y hasta un coche a muy baja velocidad se identifican.

(05:20) La voz femenina, joven y amplificada se va haciendo más evidente mientras sigo acercándome a la plaza de Antoni Maura.

img_20180922_113412-1Cuando alcanzo ese punto, además de la primera actividad que ofrece este Dia Sin Coches (Yoga en la calle), del lado derecho van apareciendo los sonios tradicionales de un acto que se prepara en la Plaza de la Catedral y que se mezclan con las indicaciones a los participantes de la sesión de Ioga. Además, esa voz se va viendo envuelta, cuando no acosada, por los sonidos img_20180922_113338.jpgprovinientes de otras actividades que se desarrollan más abajo, en forma de otras voces amplificadas, otras músicas, explosiones de globos que decoran este entorno.

(07:35) Al superar el espacio de Yoga, se iniciaban las diferentes actividades organizadas y la presión sonora iba aumentando. Primero, las camas elásticas apenas se apreciaban, tanto por el poco peso de quienes saltan como por estar inmersas en el rumor de la música y las voces amplificadas o no. El sonido de las pelotas de ping pong son más evidente entre voces, silbidos, palmas, gritos, bicicletas o saludos.

img_20180922_113213img_20180922_113139img_20180922_113028Superada esta actividad, un grupo de animación circense con su música y otras actividades trata de animar a los más pequeños, siempre mezclándose con una voz masculina amplificada que comenta  los pormenores de otra actividad (“tenim bruixes i bruixots”) algo distante.

img_20180922_112919(09:57) Ya a la altura de la Plaza de Ramon Berenguer el Grande, una bicicleta accionada por una persona activa un mecanismo que permite hacer girar las palas de una licuadora que sirve para triturar fruta y obtener un zumo de fruta natural sin consumir electricidad. En la plaza, un buen número de amacas sugiere la posibilidad de sentarse relajadamente a leer el periódico, pero los gritos amplificados y la música de las actividades próximas no invitan a pensar en un momento de relajación sino más bien todo lo contrario. Con todo me adentro en la plaza y me detengo unos instantes a escuchar las explicaciones que un guía da a un grupo de turistas. Allí, vuelven tintineos provinientes de la terraza de un restaurante, entre los gritos de una voz amplificada ininteligible por la reverberación de la calle y algún otro sonido dificil de identificar.

(12:29) Entre el amasijos de sonidos, música y la incansable voz del animador, las campanas de la Catedral dan la hora. Con la última campanada salgo de la plaza y continuo mi paseo.

img_20180922_112700Un skate pasa junto a mi mientras las voces de quienes caminan por la calle se ven ahogadas por la proximidad con los altavoces que no dejan de proferir gritos de ánimo antes de lanzar una carrera en el marco de una actividad de juegos tradicionales. Y todo, sobre un constante fondo musical. Estos sonidos rápidamente ceden el protagonismo a otros igualmente amplificados de forma que la presión sonora que se produce resulta molesta e incómoda, al menos para mi.

img_20180922_112029-1

(15:06) En la plaza del Angel, la zona de skate le surge tras los juegos tradicionales. La música de baile a un volumen considerable acompaña a algunos skater que hacen sus trucos en la pista que han montado expresamente.

img_20180922_112007-e1552658311122.jpg

Un poco más adelante y con la misma música (que emiten unos altavoces que envían el sonido en las cuatro direcciones) un grupo de personas realiza diferentes movimientos como si preparasen coreografia colectiva.

(17:25) Sigo mi paseo y me alejo poco a poco del foco principal de sonido hasta alcanzar una zona más tranquila aunque se mezclan varias fuentes sonoras empastadas.

(18:26) Una cuenta atrás emerge de un fondo de sonidos inidentificables y da inicio a un insistente grito de ánimo que se ve enmascarado por un sonido metálico y el ulular de una sirena que señala la intensidad de las pedaladas que ayudan a generar energía limpia, aunque ruidosa. Cuando el pedaleador queda extenuado y para, otra música toma el protagonismo.

img_20180922_111216img_20180922_111316

img_20180922_111528

Me acerco lentamente hasta que identifico una zona de baile aunque el sonido está muy fuerte y me molesta. Me alejo. Pero en este tramo final hay poca gente y parece que no es fácil distanciarse de los sonidos que reverberan entre las fchadas de los edificios. Nuevamente la voz amplificada del animador resurge a esta distancia resulta ininteligible y las voces de las personas que hay en la calle van ganando presenica cuando paso por zonas en las que la música no es protagonista (movilitat eléctrica, informació general TMB).

img_20180922_111156.jpgHacia el final de la calle voy escuchando las notas de un piano que tocado a cuatro manos busca hacerse un hueco entre todos los sonidos que llegan hasta aquí.

img_20180922_111109(23:00) Cuando lo supero, una zona sin actividades (únicamente un aparcamiento de bicicletas), ofrece la posibilidad de dejar descansar los oídos y las bicicletas y las personas que van y vienen vuelven a predominar como en la primera parte de este paseo.

(24:05) En la calma de ese entorno se escucha una sirena distante, lo que señala la proximidad del tráfico que normalmente debería ya notarse en este punto. Sigo caminando y observo que justo en este momento es cuando tendrían que pasar los coches que bajan y suben por Vía Laietana, mientras el resto de vehículos espera en los semáforos.

(24:46) Hasta que cambia el semáforo y las motos dan inicio a la circulación de todo tipo de vehículos como es habitual en este cruce.

Más allá de otras cuestiones, una conclusión para esta jornada es que parece que la pacificación de una calle como la Vía Laietana se asocia a la reducción de la contaminación por emisiones de gases y partículas, dejando de lado la contaminación acústica. Es interesante y necesario desarrollar actividades públicas para concienciar sobre las ventajas de una reducción del tráfico (o su eliminación total). Con todo, no es conveniente olvidar que un día sin coches es también una oportunidad para hacer descansar los oídos (y el cerebro, la circulación sanguínea, el corazón), además de los pulmones. Por ese motivo, es igualmente interesante y necesario que en futuras ediciones del Dia sin Coches se tenga en cuenta que la Mercé Respira y Escucha.

————————————————

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: