CATALÀ / (Castellano abajo)

Dimecres 19 d’abril, el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (G.E.E.S) va iniciar una nova temporada a Ràdio Rambles, amb la tercera edició d’Escoltem!_Les Rambles. Un espai dedicat a l’escolta dels sons i els paisatges sonors de Les Rambles i a la reflexió sobre la importància del so en la manera com ens relacionem les persones entre nosaltres i amb l’entorn.

En aquesta ocasió, hem proposat tres blocs d’escolta o seccions diferents. Per començar, a Registres Rambleros, ens deixem portar per l’escolta per visitar l’intercanviador de Ferrocarrils de la Generalitat i Metro, a l’accés per Canaletes. Allà accedim per un passadís, el creuem i, abans passar pels torns de validació de bitllets; la música ens atrau i tornem a aquell espai de sostre baix, voltat, on les persones passen, parlen, riuen, mentre venedors ambulats ofereixen els seus productes. També és un espai on algunes persones ofereixen la seva música. Els petis sorolls o microsorolls, no sempre identificables, també ajuden a crear uns dinamismes discrets i fugaços que donen forma a aquests paisatges sonors. Finalment, sortint per les escales cap a Les Rambles, parem una estona per escoltar aquest espai en el qual els sons de l’exterior (motors, veus, clàxons, etc.) es barregen amb la veu de les cançons de l’espai’interior.

El segon bloc o secció, l’anomenem Micro Obert i consisteix a escoltar els sons i el paisatge sonor que es genera en el mateix moment en què estem fent el programa. En aquesta oportunitat, les salutacions d’alguns vianants, les converses en diferents idiomes apareixen i desapareixen en funció de la presència del trànsit i de vehicles amb motors sorollosos. En aquesta inestabilitat irregular i imprevisible, quan s’esvaeixen els motors, les converses o veus distants, així com el crit d’alguna cotorra, arriba fins al micròfon que muntem al sostre de l’estudi per obrir l’oida als sons de Les Rambles.

L’última secció, Calaix de Sastre, la dediquem a conversar sobre els plantejaments que permeten fer una aproximació ecològica als sons i l’acústica i com podem trobar en documents com la resolució 39C/49 de la UNESCO i en la ISO 12913 (i les diferents actualitzacions i apartats), així com en estudis d’investigació científica i tècnica afirmacions i evidències que assenyalen la necessitat de tenir en compte no només els aspectes objectius de mesura del so, sinó que també s’han de considerar els aspectes subjectius de la percepció dels sons i els paisatges sonors per part dels seus habitants.

Un vegada més, volem agrair a la Línia Cultural Rambles del projecte de Transformació de la Rambla i a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un projecte de Cultura Viva (Ajuntament de Barcelona) amb la col·laboració de guifi.net i exo.cat; per oferir-nos aquesta oportunitat per difondre i estendre les pràctiques de l’escolta i l’enregistrament de camp dels sons i els paisatges sonors. I tampoc volem oblidar-nos de la Manuela, la Luna, la Elena i l’Agustí per la seva ajuda a la part de coordinació i tècnica.

Escolta el programa a Ràdio Rambles, a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona

(CASTELLANO)

El miércoles 19 de abril, el Grupo de Exploraciones del Entorno Sonoro inició una nueva temporada en Ràdio Rambles con la tercera edición de Escoltem!_Les Rambles. Un espacio dedicado a la escucha de los sonidos y los paisajes sonoros de Las Ramblas y a la reflexión sobre la importancia del sonido en la forma de relacionarnos las personas entre nosotras y con el entorno.

En esta ocasión hemos propuesto tres bloques de escucha, o secciones, diferentes. Para empezar, en Registros Rambleros, nos hemos dejado llevar por la escucha para visitar el intercambiador de Ferrocarrils de la Generalitat i Metro, en el acceso por Canaletes. Allí, accedemos por un pasillo, lo cruzamos y, antes de pasar por los tornos de validación los billete; la música nos atrae i volvemos a aquel espacio de techo bajo y abovedado donde las personas pasan, hablan, ríen, mientras vendedores ambulantes ofrecen sus productos. También es un espacio donde algunas personas ofrecen su música. Los pequeños ruidos o microruidos, no siempre identificables, también ayudan a crear unos dinamismos discretos y fugaces que dan forma a este paisaje sonoro. Finalmente, saliendo por la escaleras hacia Las Ramblas, paramos un momento para escuchar este espacio en el que los sonidos del exterior (motores, voces, cláxones, pasos, etc.) se mezclan con la voz de las canciones del espacio interior.

El segundo bloque de escucha o sección la llamamos Micro Abierto y consiste en escuchar los sonidos y el paisaje sonoro que se genera en el mismo momento en el que estamos haciendo el programa. En esta oportunidad, los saludos de algunos viandantes, las conversaciones en diferentes idiomas aparecen y desaparecen en función de la presencia del tráfico y de vehículos con motores ruidosos. En esta inestabilidad irregular e imprevisible, cuando se desvanecen los motores, las conversaciones y voces distantes, así como el canto de una cotorra, llegan hasta el micrófono que montamos en el techo del estudio para abrir el oído a los sonidos de Las Ramblas.

La última sección, Cajón de Sastre la dedicamos a conversar sobre los planteamientos que permiten hacer una aproximación ecológica a los sonidos y la acústica y como podemos encontrar en documentos como la resolución 39C/49 de la UNESCO y en la ISO 12913 (y sus diferentes apartados y actualizaciones), así como en estudios de investigación científica y técnica afirmaciones y evidencias que señalan la necesidad de tener en cuenta no sólo los aspectos objetivos de medida del sonido, sino que también se deben considerar los aspectos subjetivos de la percepción de los sonidos y los paisajes sonoros por parte de sus habitantes

Una vez más, queremos agradecer a la Línia Cultural Rambles del proyecto de Transformació de la Rambla y a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un proyeecto de Cultura Viva (Ayuntamiento de Barcelona) con la colaboración de guifi.net i exo.cat; por ofrecernos aquesta oportunidad para difundir y extender las prácticas la escucha i las grabaciones de campo de los sonidos y los paisajes sonoros. Y tampoco queremos olvidarnos de Manuela, Luna, Elena y Agustín por su ayuda en la parte de coordinación y la técnica. 


Escucha el programa en Ràdio Rambles en la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona