Dimecres 10 de maig es va emetre (i enregistrar) una nova edició d’Escoltem!_Les Rambles el programa que el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (G.E.E.S.) fa per a Ràdio Rambles. Un espai dedicat a l’escolta dels sons i els paisatges sonors de Les Rambles i a la reflexió sobre la importància del so en la manera com ens relacionem les persones entre nosaltres i amb l’entorn.

En aquesta quarta entrega hem preparat tres seccions: 

Per una banda us oferim els Registres Rambleros Situats que dediquem a escoltar enregistraments fets la diada de Sant Jordi, a la part alta de Les Rambles. Un exercici d’escolta que us portarà “del suelo al cielo de Les Rambles en Sant Jordi”. 

El que vam fer és enregistrar en tres moments diferents (10h-14h-18:30h) i des de dues perspectives diferents: a nivell de terra i des d’un terrat/balcó. També amb dues tècniques d’enregistrament diferents: a nivell de terra és un enregistrament en moviment, mentre que l’enregistrament d’alçada és estàtic. 

El que escoltem són dues peces d’uns 5 minuts cadascuna. La primera conté la successió dels tres enregistraments fets caminant a nivells de terra. I la segona la constitueixen els enregistraments estàtics fets des d’un edifici que dona a Les Rambles (els dos primers des del terrat i el tercer des del balcó a l’últim pis).

A continuació, a Micro Obert, oferim una estona d’escolta del paisatge sonor que ens arriba des del micròfon que instal·lem en el sostre de l’estudi de Ràdio Rambles. Les veus en diferents idiomes, passes de la gent que passeja es barregen i s’alternen amb els sorolls dels motors de diferents vehicles que apareixen i s’esvaeixen… alguna música… més vehicles…

I per concloure, us oferim un extracte de la conversa amb Matías Rodriguez-Mourinho, del grup d’investigació de geoHumanitats de la Universitat Pompeu Fabra, amb motiu del Dia Internacional de la Conscienciació Envers el Soroll (últim dimecres d’abri). La nostra conversa va tractar el treball que van presentar a la conferència de 2023 del World Forum for Acoustic Ecology (“Listening pasts-Listening futures”), amb el títol: “Soroll i desigualtat en el marc de l’agenda Barcelona 2030”.

Aquesta és l’entrevista sencera

Un vegada més, volem agrair a la Línia Cultural Rambles del projecte de Transformació de la Rambla i a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un projecte de Cultura Viva (Ajuntament de Barcelona) amb la col·laboració de guifi.net i exo.cat; per oferir-nos aquesta oportunitat per difondre i estendre les pràctiques de l’escolta i l’enregistrament de camp dels sons i els paisatges sonors. I tampoc volem oblidar-nos de la Manuela, la Luna, la Paula i l’Agustí per la seva ajuda a la part de coordinació i tècnica.

Escoltem!_Les Rambles#4

——————————————-

CASTELLANO

El miércoles 10 de mayo se emitió (y se grabó) una nueva edición de Escoltem!_Les Rambles el programa que el Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (G.E.E.S) hace para Ràdio Rambles. Un espacio dedicado a la escucha de los sonidos y los paisajes sonoros de Les Rambles y a la reflexión sobre la importancia del sonido en la manera como nos relacionamos las personas, entre nosotras y con el entorno.

En esta cuarta entrega hemos preparado tres secciones. Por un lado, os ofrecemos los Registros Rambleros Situados que dedicamos a escuchar grabaciones hechas el dia de Sant Jordi, en la parte alta de Les Rambles. Lo que os proponemos es un ejercicio que nos lleva del suelo al cielo de Las Ramblas por en Sant Jordi.

Lo que hicimos fue grabar en tres momentos diferentes (10h-14-18:30h) y des de dos perspectivas diferentes (a nivel de tierra y desde una terraza/balcón). También con dos técnicas de grabación diferentes: a nivel de tierra es una grabación en movimiento, mientras que la grabación de altura es estática.

Lo que escuchamos son dos piezas de unos 5 minutos cada una. La primera contiene la sucesión de las tras grabaciones hechas caminando desde el suelo. Y la segunda la constituyen las grabaciones estáticas hechas desde un edificio que da a Les Rambles (los dos primeros desde la terraza y el tercero desde el balcón, en el último piso.)

A continuación, en Micro Abierto, ofrecemos un momento de escucha del paisaje sonoro que nos llega desde micrófono que instalamos en el techo del estudio de Ràdio Ramblas. Las voces en difernetes idiomas, los pasos de la gente que pasea se mezclan y se alternan con el ruido de los motores de diferentes vehículos que aparecen y se desvanecen… alguna música… más vehículos…

Y para concluir, os ofrecemos un extracto de la conversación con Matías Rodriguez-Mourinho, del grupo de investigación de geoHumanidades de la Universidad Pompeu Fabra, con motivo del Día Internacional de la Concienciación frente al Ruido (último miércoles de abril). Nuestra conversación trató el trabajo que presentaron a la conferencia 2023 del World Forum for Acoustic Ecology (“Listening pasts-Listening futures”), con el título:”Ruido y desigualdad en el marco de la agenda Barcelona 2030”.

Esta es la entrevista completa

Una vez más, queremos agradecer a la Línia Cultural Rambles del proyecto de Transformació de la Rambla y a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un proyeecto de Cultura Viva (Ayuntamiento de Barcelona) con la colaboración de guifi.net i exo.cat; por ofrecernos aquesta oportunidad para difundir y extender las prácticas la escucha i las grabaciones de campo de los sonidos y los paisajes sonoros. Y tampoco queremos olvidarnos de Manuela, Luna, Paula y Agustín por su ayuda en la parte de coordinación y la técnica.

Escoltem!_Les Rambles#4